Op  één van de mooiste plekjes van Utrecht, de Kromme Nieuwegracht, wordt gewerkt aan de kademuren. De straat ligt open en is afgezet met dranghekken. Het oplettende oog ziet ook twee stille wachten, die de werkzaamheden nauwlettend volgen. De Trimble S9 Total Stations zorgen, dag en nacht, voor een real-time monitoring. Met Fred Pannekoek, eigenaar Fides Expertise en collega Wesley Rasenberg, Meetdeskundige deformatiemetingen, bekijken we het project op locatie. Trots vertellen zij over de inzet en montage van de Total Stations aan de gevels van de prachtige panden, zoals bijvoorbeeld een pand van de Universiteit van Utrecht.

Herstelwerkzaamheden kademuren

De gemeente Utrecht werkt aan de kademuren van de Oudegracht, Nieuwegracht en de Kromme Nieuwegracht. Ze verstevigen de fundering of vervangen de fundering helemaal. Op sommige stukken herstellen ze alleen het metsel- en voegwerk. Ook bij het aangrenzende Koetshuis, eigendom van de Universiteit Utrecht, worden herstelwerkzaamheden aan de fundering uitgevoerd. Fides bewaakt de invloed van beide werkzaamheden voortdurend, waardoor mogelijk schadelijke gevolgen voorkomen kunnen worden.

Monitoring met de Trimble S9 Total Station en software

Voor de monitoringswerkzaamheden heeft Fides gekozen voor de Trimble S9 Robotic Total Stations van Geometius, vanwege zijn hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Deze geavanceerde meetrobots hebben een zeer hoge precisie en kunnen verplaatsingen van 1 mm vaststellen. In totaal worden 2 Total Stations ingezet en 65 prisma’s.

Een extra voordeel van de Trimble S9 is de innovatieve aandrijving, die geen geluidsoverlast veroorzaakt. In het beginstadium van het project heeft de Gemeente Utrecht gewerkt met andere partijen en andere instrumenten. Omwonenden hadden veel overlast, omdat deze Total Stations veel geluid produceerden bij het roteren en de monitoring 24 uur per dag doorgaat.

De S9 is geïntegreerd met de Trimble software: 4D Control. Een gebruiksvriendelijk monitoringsoftwarepakket, gebaseerd op de modernste softwarearchitectuur. De verschillende modules garanderen een snelle en eenvoudige dataverwerking.
Het dashboard is gemakkelijk te gebruiken en Wesley ontvangt een notificatie per e-mail wanneer er een opmerkelijke verschuiving plaatsvindt, die buiten de ingestelde marges valt. “Tot nu toe is dit loos alarm”, zegt hij. “De verschuiving wordt veroorzaakt door iemand die over de bruggetjes op de kade fietst.” Wesley is zeer tevreden met Trimble 4D control. Hij is niet 24/7 op het project, maar gaat heel Nederland door en heeft altijd overzicht. Het monitoringsproject duurt nog tot het najaar van 2020.

Wilt u meer weten over de Trimble S9 Total Station? Kijk dan hier.

Wesley bekijkt het 4D control software dashboard

De Total Station is netjes bevestigd aan de gevel van de Universiteit van Utrecht

Bron: https://www.geometius.nl/nieuws/trimble-s9-een-stille-wacht-op-de-gracht/

Recommended Posts